Facebook Twitter Pinterest You_Tube
Voorjaarsmode 2014: Go Green! >>

Voorjaarsmode 2014: Go Green! >>

31 January 2014


Van onze gastblogger Anne van Midden:

Het moet nog echt winter worden, maar een beetje vooruit kijken kan geen kwaad. Wat trekken we bijvoorbeeld aan als het straks weer warmer wordt? Een vooruitblik op de voorjaarsmode 2014!

Tijdens de Fashion Week in januari 2014 toonden de ontwerpers vooral voorjaars-stukken met zwart leer, kant en 80’s invloeden. Leuk, maar de echte urban indian zoekt het liever wat natuurlijker; organische vormen, biologische stoffen, dierenprints, etnische invloeden. Allemaal heel bewust en groen. Maar ik voorspel een volgende stap, één die voorbij gaat aan het groen denken. Dit voorjaar gaat het om groen zijn: ‘één met de natuur’.

Ik presenteer jullie daarom mijn voorstel voor de voorjaarsmode van 2014: planten, bladeren, gras, zelfs stroballen komen voorbij op mijn catwalk. Opvallend? Zeker! Je ziet er nooit hetzelfde uit als je buurman. En een extra voordeel: het is een stuk goedkoper dan haute couture. Dus trek de buxusheg uit je tuin, knip de bladeren van je kamerplant of duik het bos in en Go Green!  ;-)

1. Azuma Makoto, Leaf Man, 2011.jpg

Azuma Makoto, Leaf Man, 2011

De makers achter deze foto’s hebben natuurlijk geen Fashion Week ambities. Deze creatie van de Japanse kunstenaar Azuma Makoto bijvoorbeeld, is ontstaan uit dromen die hij regelmatig had, over een mysterieus wezen dat stilletjes rondhangt. In Leaf Man ontmoeten mens en plant elkaar, zoals in zijn droom.

 

2. Charles Freger - Pagan Costumes.jpg3. Azuma Makoto, Leaf Man, 2011_a.jpg

Charles Freger - Pagan Costumes | Azuma Makoto, Leaf Man, 2011

De Franse fotograaf Charles Fréger reisde voor zijn foto’s heel Europa door. Zijn boek Wilder Mann toont rituelen, waarin de mythe van 'de wilde man’ centraal staat. De traditie van mannen die zich verkleden als wilde dieren en monsters leeft nog steeds, en staat symbool voor een wereld die door ons drukke - online - bestaan bijna verloren is gegaan. Gelukkig neemt Charles Fréger ons mee naar dit mythische universum in een mooi en vervreemdend boek.

4. Phyllis Galembo - Atam Masquerader, Alok Village, Nigeria, 2004.jpg

Phyllis Galembo - Atam Masquerader, Alok Village, Nigeria, 2004

5. Phyllis Galembo - Yaie Masquerade, Bansie Village, Burkina Faso, 2006.jpg6. MaLeu.jpg

Phyllis Galembo - Yaie Masquerade, Bansie Village, Burkina Faso, 2006 | MaLeu

De portretten van Phyllis Galembo zijn in West Afrika gemaakt, en tonen maskers en vermommingen die in dit gebied geen feestkostuum zijn, maar onderdeel van rituelen en spiritualiteit. Overigens fotografeerde hij in twintig jaar tijd niet alleen rituelen en culturen in o.a. Afrika, Brazilië en Jamaica, maar ook Halloween-kostuums in de VS.

 

7. Charlie Engman - urban outfitters - Summer 2012.jpg8. Kristen Skees - Cactus.jpg

Charlie Engman - urban outfitters - Summer 2012 | Kristen Skees - Cactus

 

9. Nick Cave - Soundsuits.jpg10. Hurly Burly - Marx.jpg

Nick Cave - Soundsuits | Hurly Burly - Marx

Ook kunstenaar Nick Cave - niet te verwarren met de muzikant - haalt inspiratie uit traditionele kostuums uit Afrika. Hij zet ze om in draagbare sculpturen, gemaakt van zo’n beetje alles wat hij kan vinden: takjes, plastic, kralen, veren maar ook mensenhaar. Zeker de moeite waard om even op te zoeken, deze performance artist.

 

11. Estelle Hanania, Appenzeller Region, Switzerland, New Year's Eve, 2007copy.jpg

Estelle Hanania, Appenzeller Region, Switzerland, New Year's Eve, 2007

Inspiratie genoeg voor het komende seizoen lijkt me. Met dank aan al deze fantastische fotografen en kunstenaars natuurlijk!

Graag tot ziens op de catwalk!

van onze gastblogger Anne van Midden - Inspire Styling

--> naar de shop van urbans and indians

--> lees meer blogberichten van urbans and indians

reacties ( 0 )    |    plaats hier je reactie
Geef je reactie
* Verplichte velden zijn gemarkeerd met
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg

blogposts


Facebook Twitter Pinterest You_Tube