Facebook Twitter Pinterest You_Tube
Recepten overzicht

lowww and slowww schouderstuk uit de Dutch Oven

30 May 2014 - door - een stoer recept van Dutch Oven specialist Marcel

Verhaal achter dit recept

Fire master en ervaren Dutch Oven kok Marcel weet wat hij doet. Hij kookt al zo’n anderhalf jaar in verschillende formaten Dutch Ovens. Zo tovert hij mysterieuze recepten als Perziken cake met 7-UP uit de pan en won hij met zijn recept voor Buikribben al eens een wedstrijd Dutch Oven koken. De beloning: 'bragging rights' voor een jaar! Vandaag deelt hij zijn recept voor lowww and slowww schouderstuk uit de Dutch Oven met ons.

Marcel: “Stukken goed vlees van de keurslager + geduld; dat is een mooie combinatie voor koken in de Dutch Oven. Schouderstuk wordt door de keurslager van de ruggenwervel van het varken afgehaald, net na de procureur. Het heeft wat weg van karbonade.
Ingrediënten

Vandaag gebruik ik:

  • een mooi schouderstuk van ongeveer 600 gram
  • Guinness, voor een hint van rooksmaak
  • hele champignons
  • grove aardappel partjes
  • uien in grove stukken
  • BBQ-rub: (60 gram bruine basterd suiker, 35 gram gewone paprika poeder, 1/4 kopje zeezout,
3 eetlepels versgemalen zwarte peper,
2 theelepels knoflookpoeder,
2 theelepels uienpoeder,
1 theelepel cayennepeper heel goed door elkaar gemengd)
  • Stubbs marinade. Deze ga ik injecteren in het vlees.
  • geduld; misschien wel het belangsrijkste ingrediënt!Bereidingswijze

Spoel eerst het vlees af. Dep het droog en wrijf het in met de rub. Daarna injecteer ik hem met de marinade. Laat alles dan een paar uur lekker intrekken.

Maak daarna kooltjes of briketten aan en zet de Dutch oven erop. Het hoeven niet heel veel kooltjes of briketten te zijn. Het gaat vooral om geduld dus.

Braad het vlees even aan in boter of in neutrale zonnebloemolie. Haal het vlees uit de pan. Doe de champignons, uien, aardappelen en Guinness in de kampvuurpan en leg het vlees erop. Leg het deksel op de pan en leg ook hier wat kooltjes op. Low and Slow, niet teveel kolen dus! Ik doe boven altijd meer dan onder. Daarna: geduld! Laat het een uurtje of 5 lekker pruttelen, wacht rustig af. Vocht toevoegen hoeft niet een ga niet kijken! Onthoud: looking aint cooking! Na een uur of 5 is zo’n stuk mooi gaar en valt het goed uit elkaar. Malser kan niet.

EET SMAKELIJK!

Tot slot nog een onderhoudstip: houd de Dutch oven na gebruik goed vet. Het beste gebruik je hiervoor zonnebloemolie. Olijfolie is minder geschikt vind ik; dat gaat als geur in de pan zitten.” 

plaats je eigen recept
reacties ( 1 )    |    plaats hier je reactie
31.05.2014 gepost door Ferry
Wanneer kunnen we aanschuiven??
Geef je reactie
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg
Facebook Twitter Pinterest You_Tube