Facebook Twitter Pinterest You_Tube
Recepten overzicht

hele zalm op het kampvuur

01 Oct 2013 - door Thijs en Jasper

Verhaal achter dit recept

Voor het maken van een perfect gegaarde zalm is niet veel nodig als je buiten bent. Een kampvuur, een krant, een stuk touw, citroen, ui en wat kruiden zijn genoeg voor een vis die smelt op je tong. De truc van het langzaam garen zit hem in de kletsnatte krant waarin je de zalm verpakt.

Jamie Oliver introduceerde dit kampvuurrecept jaren geleden en sindsdien is het een favoriet bij veel urbans, indians en andere cowboykoks. Jasper en Thijs kochten een prachtige zalm van 3 kilo, hakten hout voor een kampvuur en gingen aan de slag.  
Ingrediënten

voor 10 personen

  • 1 hele zalm van 3 kilo, schoongemaakt en ontschubt
  • een krant  
  • verse groene kruiden zoals peterselie, basilicum, dille
  • ui in ringen
  • citroen in schijven
  • peper en zout
  • olijfolie
  • een kampvuur of bbqBereidingswijze

Hak hout en maak een mooi kampvuur. (Of steek een barbecue aan en zorg voor gloeiende kooltjes.) Pak dan de zalm en bestrooi deze van buiten en van binnen met peper en zout. Spreid de krant uit en leg de zalm erop. Leg de kruiden, de ui en citroenschijven op, tussen en onder de zalm. Giet flink wat olijfolie over de vis, rol de krant strak om de zalm heen en bind alles strak vast met keukentouw. Maak het pakket door en door nat, bijvoorbeeld door het een minuut of 10 in een bak met water te leggen.

Pook het kampvuur op, en leg het zalm-pakket in het midden. Leg er voorzichtig wat houtblokken omheen en bovenop, zodat de vis van alle kanten heet wordt. (Bij de bbq: rooster de vis ongeveer 25 minuten aan elke kant.) Als je een goed brandend vuurtje hebt, is de krant na ongeveer een half uur zwart geblakerd en lijkt de vis verdacht veel op een smeulend houtblok. Het ziet er nogal desastreus uit en dit is het punt dat je denkt: 'dit is compleet mislukt, ik hoop dat we nog ergens een blik soep hebben'. Vrees niet; het komt goed. Haal het pakket voorzichtig uit het vuur en snij de geblakerde krant los. Vanuit de resten van het inferno komt dan een heerlijke gestoofde zalm tevoorschijn. Schep de moten van de graat en serveer bijvoorbeeld met gegrilde groenten en gepofte aardappels uit het kampvuur. EET SMAKELIJK!

plaats je eigen recept
reacties ( 1 )    |    plaats hier je reactie
25.12.2014 gepost door ferriewestphaal@gmail.com
Leuk!
Geef je reactie
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg
Facebook Twitter Pinterest You_Tube