Facebook Twitter Pinterest You_Tube
dutchoven broodbakken kampvuurpan
Recepten overzicht

Brood uit de Dutch Oven

03 Sep 2013 - door Ronald Hoeben

Verhaal achter dit recept

Ronald Hoeben ergerde zich aan de kwaliteit van het brood dat je bij de gemiddelde bakker koopt. Hoeben, fotograaf, journalist en filmer, besloot zelf op zoek te gaan naar een recept voor echt lekker brood van goede kwaliteit. Hij vond het ultieme recept en maakte een video-instructie. Ronald bakt zijn broden in de gietijzeren Dutch Oven. Niet op een kampvuur, maar gewoon thuis in de oven. Eenvoudig, snel en erg lekker. En fijn voor je portemonnee. Ronald: “Van wat ik uitspaar bij het Vlaamsch Broodhuys, kan ik dit jaar nog op wintersport”. Kijk, dat zijn tips waar we wat aan hebben!

->> bekijk de video-instructie brood bakken in de Dutch oven, recept 1
Ingrediënten

Benodigdheden:

400 gram goedkope tarwebloem
anderhalve theelepel zout
een pakje instant gist (1/4 theelepel)
350 cc lauw water
een paar druppels wijnazijn
een Dutch Oven
een deegkrabbertje of iets anders om een pan mee leeg te schrapenBereidingswijze

De methode is kinderlijk eenvoudig: eerst bloem, zout en gist even mengen. Dan het water met een paar druppels azijn erbij en even roeren tot er een consistente deegmassa ontstaat. Kneden hoeft niet.
De beslagkom afdekken met vershoudfolie en niet korter dan 12 uur laten rijzen op kamertemperatuur.
Daarna: zet de Dutch Oven met de deksel er op in je gewonen keukenoven. Verwarm alles voor op 250 à 260 graden. Als alles op temperatuur is: de hete pan uit de oven nemen. Daarna het deeg met een (onontbeerlijk) deegkrabbertje in één keer uit de kom in de pan storten. Deksel er weer op en de pan terugplaatsen in de oven. Na een half uur het deksel weghalen en nog een kwartier terugzetten in de oven om de bovenkant van het brood mooi bruin en knapperig te maken. Brood voorzichtig uit de pan halen en laten afkoelen. Met het brood dat je nu hebt gebakken lig je een straatlengte voor op het resultaat van de meeste bakkers! Mals, smakelijk brood met een fraaie korst in dito kleur. Een wonder van een paar dubbeltjes. Succes verzekerd!
Hoeben heeft inmidels vele broden gebakken in zijn Dutch Oven en is blijven experimenteren met verhoudingen. De tips van de meester voor zijn favoriete brood: varieer eens met de bloem die je gebruikt (dubbel nul grano duro meel bijvoorbeeld, verkrijgbaar bij de Italiaanse supermarkt), laat de azijn achterwege, gebruik iets minder water (nml 300 cc), iets minder instant gist (een kwart theelepel), een snufje meer zout. Dan wordt het NOG lekkerder dan in het eerste filmpje! Zien? Bekijk dan hier ook Ronald Hoebens tweede filmpje over brood bakken in de Dutch Oven. Nog even voor de cowboys onder ons; dit kan natuurlijk ook op kampvuur! Stook het vuur loeiheet, leg voldoende kolen of briketten bovenop het deksel om een echte oven te creëren, en controleer regelmatig hoe het gaat met het brood.

->> bekijk de video-instructie brood bakken in de Dutch Oven, recept 2

Met dank aan Ronald Hoeben! 

plaats je eigen recept
reacties ( 0 )    |    plaats hier je reactie
Geef je reactie
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg
Facebook Twitter Pinterest You_Tube