Facebook Twitter Pinterest You_Tube
Duizelingwekkend mooie klederdracht-dekens

Duizelingwekkend mooie klederdracht-dekens

23 March 2013


De 'Bunad Blankets' van de Noorse designer Andreas Engesvik zijn een knap staaltje traditie in een nieuw - en wonderschoon - jasje. De wollen dekens hebben een prachtig grafisch dessin dat is gebaseerd op traditionele patronen uit de Noorse klederdracht, de zogenaamde Bunad. De Bunad maakt nog altijd een belangrijk onderdeel uit van het kleurrijke cultureel erfgoed van Noorwegen. Het land kent nog 400 verschillende Bunads, die nog veel worden gedragen bij vieringen als huwelijken, kerstfeesten of nationale feestdagen. De plaids zijn soepel en zacht en worden geweven door Mandal Veveri, een traditionele weverij die gespecialiseerd is in Bunad textiel.

Bunad_Blankets_stapel_boomgaard.jpg

 

Het idee voor de Bunad Blankets ontstond een paar jaar geleden op kerstavond. Ontwerper Andreas Engesvik zat op een stoel in de keuken, omringd door familieleden die allemaal de Bunad droegen van de regio Setesdal. Terwijl iedereen in klederdracht kris kras door de keuken liep om dingen te pakken, werd Andreas overweldigd door het patroon van borduursels, strepen, vormen en kleuren dat daardoor ontstond. Hij kreeg het idee om de kleuren en vormen van de Noorse Bunad te vangen in een modern ontwerp en zo deze rijke traditie een plek te geven in onze dagelijkse omgeving. 

Bunad_Bringeklut2_urbans_and_indians.jpgBunad_Bringeklut_detail_urbans_and_indians.jpgBunad_Bringeklut_sfeer_urbans_and_indians.jpgBunad_Bringeklut_klederdracht_urbans_and_indians.jpgBunad_Setesdal1_urbans_and_indians.jpgBunad_Setesdal_sfeer_urbans_and_indians.jpgBunad_Setesdal_klederdracht_urbans_and_indians.jpgBunad_Setesdal_Verpakking_urbans_and_indians.jpg

Andreas Engesvik is afgestudeerd aan de Universiteit van Bergen en de Hogeschool voor Kunst en Design van Noorwegen. Hij heeft een eigen ontwerpstudio in Oslo en vormt met twee andere designers het ontwerp-collectief Norway Says. In 2012 werden de prachtige klederdracht-dekens van de regio's Setesdal, Nordland, Fusa, Bringeklut en Sunnmøre, met veel succes gelanceerd op het Londons Design Festival. Urbans and indians selecteerde de dekens uit de regio's Setesdal en Bringeklut.

--> naar de shop

reacties ( 0 )    |    plaats hier je reactie
Geef je reactie
* Verplichte velden zijn gemarkeerd met
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg
Facebook Twitter Pinterest You_Tube