Facebook Twitter Pinterest You_Tube
Inspiratie: maak een kanten cocoon-tent!

Inspiratie: maak een kanten cocoon-tent!

19 November 2015


Mamma mia, wat een regen en wind! Tijd voor serieus cocoonen! Daarom vandaag: inspiratie voor het betere indoorglampen. Maak je eigen kanten cocoon-tent! Een A-frame tent, een iglo of een tipi. You can do it! We zetten de beste voorbeelden op een rij:

diy_aframe_tent_abeautifullmess2.jpg

Een A-frame is een eenvoudige manier om een indoor-tent te maken. Nodig: 4 houten latten, 3 houten stokken, een boormachine en een naaimachine. Hier komt'ie: boor in elke lat 2 gaten, een tikkie groter dan de diameter van de stokken. Schuif de stokken door de gaten. Het frame is nu klaar. Bepaal de lengte van de stof, knip op maat en naai aan de 2 uiteinden een tunnel. Schuif hier de stokken door, knoop eventueel vast en KLAAR!! Wil je meer variatie in de stof? Dan kun je ook meerdere stoffen combineren, zoals op de foto. Klaar met kamperen? Inklappen en opbergen. En oja, hij kan ook in de tuin natuurlijk!

 

kanten_tent_Kaija_kiuru8.jpg

kanten_tent_Kaija_kiuru2.jpg

kanten_tent_Kaija_kiuru_detail_small.jpg

Nog meer inspiratie: Kaija Kiuru, een kunstenaar uit Fins Lapland, maakte tenten van handgemaakt kant. Kiuru gebruikt een bestaand frame van een klassieke driehoekstent of een iglo en maakt daarna een nieuw doek in de juiste vorm. Het resultaat is prachtig. Kiuri maakte de tenten overigens als een kritisch commentaar op het feit dat vrouwen historisch gezien heel bepalend zijn voor de manier waarop onze huizen zijn gedecoreerd, maar veel vrouwen tegelijkertijd noodgedwongen in een tent leven. Iets om ernstig over na te denken. De manier waarop Kiuru aandacht vraagt voor dit probleem is op zichzelf zo mooi, dat we hem graag opnemen in dit inspiratielijstje. Zelf doen? Tik een oude tent op de kop en koop wat kant bij de kringloopwinkel. Daar hebben ze vaak stapels prachtige handgemaakte kleedjes liggen. Gebruikt het bestaande doek als mal voor de vorm. Stik alles aan elkaar en klaar!

kanten_tipi_pinterest.jpgpatroon_tipi_maken_urbans_and_indians 1.jpg

En dan last but not least; onze goede oude tipi! Die is echt eenvoudig. Nodig: 5 bezemstelen of bamboe stokken, een koord, ongeveer 5 meter stof, garen, dun (patroon)papier, een naaimachine.

Stap 1: neem onderstaand patroon over op het papier en knip uit. Leg het papier op de stof en knip 4 keer de stof uit met overal een centimeter extra ruimte om om te zomen. Knip ten slotte nog 2 keer de helft van het patroon uit met 1 cm ruimte voor de zomen. Dit wordt de ingang van de tipi.

Stap 2: zoom alle boven- en onderkantenaf met een zigzagsteek, en stik de zoom van 1 cm vast met een rechte steek. Doe hetzelfde met de panelen van de ingang aan de lange kant waar de doorgang komt: zigzagen en omzomen. Leg nu de delen van de ingang tegen elkaar aan met de goede kant van de stof naar je toe. Laat de 2 delen elkaar overlappen met 1 cm en stik vanaf de bovenkant 30 cm aan elkaar. Je houdt nu dus een ingang over van 104 cm hoog.   

Stap 3: Leg de delen met de mooie kant van de stof op elkaar en stik de zijdes van 145 cm aan elkaar vast. Let op, dit lijkt onlogisch, want de naad zit nu aan de buitenkant maar dit komt goed! Keer nu alles om, zodat de mooie kant van de stof weer buiten zit. Bij elke naad leg je nu de delen stof precies op elkaar. De naad zit nu aan de zijkant en de flapjes van de naad, zitten aan de binnenkant. Stik nu de stof nogmaals parallel aan de naad. Dit wordt de tunnel voor de stokken. De binnennaad zit hierin weggewerkt. Maak de tunnel zo breed, dat de stok er precies in past. Dit doe je 5 keer. Naai ten slotte de onderkant van de tunnels dicht zodat de stokken goed blijven zitten. 

Stap 4: keer de tent weer om; de tunnels komen aan de binnenkant. Schuif de stokken er in en leg de hele tent plat op de grond. Bind je stokken aan de bovenkant strak bij elkaar met een touw of koord. Zet de tent overeind en KLAAR is je tipi!

Voor de stof kun je ook een leuke print kiezen, of verschillende prints met elkaar combineren. Per paneel kun je de stof wisselen of aan de onderkant een rand stikken in een contrasterende keur. je kunt los gaan met applicaties en het afmaken door de stokken te schilderen. In wit, of in een felle kleur, ook leuk!

Enjoy!!   

--> lees ook onze blogpost over de absolute magie van kamperen in je woonkamer! 

--> interesse in prachtige buitententen? Bekijk hier de Bell tenten van urbans and indians

--> naar de shop van urbans and indians

beelden: Martti Puhakka, Kaija Kiuru, Willow and the little gypsies, A beautiful mess, Pinterest, urbans and indians

reacties ( 0 )    |    plaats hier je reactie
Geef je reactie
* Verplichte velden zijn gemarkeerd met
*
Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
*
*
*
laat dit veld leeg


Facebook Twitter Pinterest You_Tube